Kolik barev vidíte na obrázku?

Nová virální senzace, která těsně následovala fenomén modročerných/bílozlatých šatů...


V tomto případě se řeší, kolik barev vidíte na obrázku? Né všichni lidé totiž jsou schopni vnímat všechny barvy.

Rozlišování barev mají na starosti čípky v očích. Čípky jsou nástrojem pro vnímání barev. Tento test by měl ukázat, jak dobře barvy vidíte - kolik jste jich schopni vnímat. Nyní spočítejte kolik barev je na obrázku a přečtěte si hodnocení...

Kolik barev jste napočítali?
• Méně než 20 - Jste dichromat. Dichromatické vidění znamená, že máte 2 typy čípků. 25 % lidí jsou dichromati. Například i psi jsou dichromati.
• 20 až 32 - Jste trichromat. To znamená, že máte 3 typy čípků. 50 % lidí jsou trichomati.
• 32 až 39 - Jste tetrachromat. Tudíž vlastníte 4 typy čípků. 25 % lidí jsou tetrachromati.
• Více než 39 - Počítejte znovu, tento obrázek má pouze 39 barev.

Stejně jako zmiňované šaty, i tento test barev vyvolal velkou odezvu a lidé pyšně sdíleli, že jsou tetrachromati. Ačkoliv je tento test zajímavý, ukázal se jako neprůkazný. Navíc % lidí neodpovídají. Většina lidí jsou trichromati, tudíž by tato skupina měla mít mnohem víc procent, zatímco zbylé dvě by měly mít zanedbatelný počet %. Co jsem se dočetla, tak tetrachromatické vidění nelze zjistit z online testů, jelikož monitory nemají

Vysvětlení, jak je to s typy čípků:
V oku se obvykle vyskytuje hned několik typů čípků, každý specializovaný na vnímání určité barvy, na níž je přizpůsoben maximální citlivostí. Primitivní obratlovci zřejmě měli hned čtyři druhy čípkových buněk, první v fialové oblasti (370 nm), druhý v modré oblasti (445 nm), třetí v zelené (508 nm) a konečně čtvrtý v oranžové oblasti (560 nm). Toto tzv. tetrachromické vidění přetrvává u mnoha ryb, želv, ještěrů a ptáků. Naopak u savců došlo k ztrátě dvou typů čípkových buněk a většina savců má tedy dichromatické vidění (mají jen buňky specializované na oranžovou a fialovou oblast). U lidoopů však následně vznikl třetí typ čípků, načež jsou obdařeni čípky pro modrofialovou (cca 425 nm), zelenou (cca 530 nm) a oranžovou (cca 560 nm) barvu.
Upřímně mě tento test velmi zaujal. Člověk si alespoň uvědomí, že jsou i lidé, kteří tolik barev nevidí. A taky se poučí o fungování oka, když si chce zjistit, co je to za super označení být tetrachromat. Test bych přirovnala k testům v časopisech pro náctileté, které už léta mají oblibu i přes svou maloduchost.

Přesto všechno Kolik vidíte barev? Já 39 když pominu chyby jpg, které mě původně dostaly na 42.


Zdroje:
HigherPerspectives.com
cs.wikipedia.org
Sdílet na Google Plus

Článek publikoval(a): Alesia

"You don't just give up. You don't just let things happen. You make a stand! You say no! You have the guts to do what's right, even when everyone else just runs away."
"Don't let the muggles get you down."
    Blogger Komentáře
    Facebook Komentáře

0 komentářů:

Okomentovat